MúzeumDigitárBaranya
CTRL + Y
hu

porcelán

"A porcelán a kerámiaipar legnemesebb anyaga. Magas tűzön, mázasan 1200°C és 1400°C között tömörre kiégetett, kagylós törésű kerámia. Legfőbb tulajdonságai a keménység, áttetszőség és fehérség, amelyek kiemelik a többi kerámiaipari termék közül. Keménységét és további fizikai tulajdonságait leginkább a mullitnak köszönheti; ez az ásvány tipikusan 1100°C fölött keletkezik a porcelán egyik fő alapanyagából, a kaolinból.

A porcelánt Kína Honan tartományában találták föl a Tang-dinasztia (618–907) idején, majd igazán népszerűvé a 14. századtól a Császári Porcelánkészítő Manufaktúra tette. A kínai udvar számára készített pikkelyszerű, narancshéj-hatást nyújtó mázas darabok a 15. században jelentek meg. Az első kínai porcelántárgyakat a középkori keresztes lovagok hozták el Európába, ahol azokat szépségük és különlegességük hamarosan rendkívül népszerűvé tette. Az igazi kínai porcelán mindmáig luxuscikk." - (hu.wikipedia.org 05.11.2019)

Tárgyak és képi ábrázolásuk

Kapcsolódó tárgyak'

Szenteltvíztartó; Weihwasserbehälter;Szenteltvíztartó; Weihwasserbehälter;Szenteltvíztartó; Weihwasserbehälter;Váza; Vase;Sótartó; Salzdose;Pecsenyetál; Bratenteller;
Az összes tárgy megjelenítése

[Rekord frissítve: ]