MúzeumDigitárBaranya
CTRL + Y
hu

üveg

"Az üveg általános értelemben amorf szilárd anyag, amelynek egyes tulajdonságai a folyadékokra jellemzőek. Az üveg olyan keverék anyag, amely lehűlés közben kristályosodás nélkül jut mechanikailag szilárd állapotba. Ez a cikk alapvetően a szűkebb értelemben és a köznyelvben „üvegnek” nevezett kvarcüvegről és annak változatairól szól, és nem tárgyalja a különböző egyéb üvegfajtákat, például a vulkáni kőzetek tömegének nagyobb részét adó kőzetüvegeket.

A vulkáni üvegek legismertebb fajtája az obszidián. Emellett létrejönnek tektitek meteoritbecsapódáskor, fulguritok villámcsapáskor, trinititek atombomba robbanásakor, és a köfelsit friktionit hegyomláskor. Ezek az üvegek főként a homok megolvadásával alakulnak ki, de a kristályrács a lökéshullámok hatására olvadás nélkül is tönkremehet – így jön létre például a földpátból a maszkelinit. Szol-gél folyamatokkal is előállíthatók üvegek; így készülnek az aerogélek." - (hu.wikipedia.org 01.03.2020)

Tárgyak és képi ábrázolásuk

Kapcsolódó tárgyak'

Rózsafüzér; Rosenkranz;Szentkép; Heiligenbild;Szentkép; Heiligenbild;Szentkép; Heiligenbild;Szentkép; Heiligenbild;Szentkép; Heiligenbild;
Az összes tárgy megjelenítése

[Rekord frissítve: ]